V múzeu Adyho Warhola bude znieť sakrálna hudba

14.10.2005 Medzilaborce

Medzilaborce 14. októbra (TASR) - Ekumenickým koncertom sakrálnych spevov si prvé výročie svojho vzniku chce pripomenúť medzilaborecké občianske združenie NAPS.
Koncert sa uskutoční 20. októbra v priestoroch Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a vystúpia na ňom Rímskokatolícky zbor sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach, Zbor sv. Romana Sladkopevca gréckokatolíckych bohoslovcov z Prešova a Pravoslávny cirkevný zbor pri chráme sv. Cyrila a Metoda v Humennom.
\"Náplňou činnosti OZ je podpora vzdelávania a tvorivej duševnej aktivity a vzdelávanie môžeme charakterizovať nielen ako memorovanie a bifľovanie sa faktov, ale aj ako poznávanie. A aj som presvedčený, že práve poznávaním toho možno najkrajšieho alebo historicky najdôstojnejšieho druhu umenia - sakrálneho, si človek veľmi rozširuje svoje poznanie a môže to v ňom evokovať aj tú chuť intelektuálne pracovať, \" uviedol prezident združenia Peter Solej ml.
Morálnu záštitu nad podujatím prevzali katolícki metropolita Alojz Tkáč i biskup Ján Babjak, pravoslávny metropolita Nikolaj a finančne ju zaštítil predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Organizátori pozvali na koncert aj oboch bývalých prezidentov SR Michala Kováča a Rudolfa Schustera.
Účasť na ekumenickom koncerte sakrálnych spevov je pre verejnosť bezplatná. Vstupenky budú distribuované prostredníctvom jednotlivých farských úradov sídliacich v Medzilaborciach.
Prezident OZ NAPS Peter Solej je verejnosti známy ako numizmatik a najmladší autor odbornej literatúry na Slovensku. V súčasnosti sa pripravuje na maturitu na medzilaboreckom gymnáziu. Ako štrnásťročný vydal v roku 2002 svoju prvotinu Prehľad slovenskej meny 1993-2001 a v tom istom roku mu vyšla aj druhá knižná práca Prehľad medailérskej tvorby kremnickej mincovne 1993-2002. V spoluautorstve s dekanom Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty v Prešove Vojtechom Boháčom napísal knihu o liturgických predmetoch gréckokatolíkov na Slovensku. Jeho zatiaľ posledný titul Slovenské platidlá bol zaradený ako doplnková literatúra pre učiteľov všeobecnovzdelávacích a odborných predmetov na základných a stredných školách.
 

Vyberte región